Wijkcentrale geteisterd door de hitte

Wijkcentrales en warmte: wij houden ons hoofd koel

Vorige week was het warm. Erg warm. De mussen vielen van het dak zo warm. Voor de meeste mensen betekent dat een lekker dagje naar het strand. Goed insmeren en vooral genoeg blijven drinken. Voor ons betekent het een verhoogde kans dat apparatuur in onze wijkcentrales het begeeft.

Eerder legden wij uit dat we in een groeiend aantal wijkcentrales eigen apparatuur hebben hangen. Net als je computer thuis heeft deze apparatuur koeling nodig. Daarom hangt er altijd airconditioning in een wijkcentrale.

Er zijn normen waar wijkcentrales aan moeten voldoen. Zo mag het niet te warm of vochtig worden. Apparatuur kan bij een te hoge omgevingstemperatuur oververhit raken. Ook kan het schadelijk zijn als apparatuur te lang heel warm blijft.

Airco-paneel in de wijkcentrale

Omgevingstemperatuur

De meeste wijkcentrales hebben een plat zwart dak. Sommigen daarvan staan ook nog in de volle zon. Bijvoorbeeld midden op een grasveld. Je kunt je dus voorstellen dat het hier best warm wordt.

De airco’s in dergelijke wijkcentrales hebben het normaal al drukker dan die in wijkcentrales die beschut staan. Zo kon het dat op woensdag 1 juli een aantal airco’s de geest gaf. Dat kan gebeuren. Zeker als ze sinds lange tijd flink belast worden.

De temperatuur in zo’n wijkcentrale loopt dan snel op. Je moet je voorstellen dat de omgevingstemperatuur maximaal 37 graden mag zijn in een wijkcentrale. En dat is als de airco wél werkt. Apparatuur die temperaturen van zestig graden en meer aantikken zijn niet ondenkbaar als de airco storing heeft.

Onze apparatuur is getest op flinke hitte. Ook de lasers die we gebruiken om de wijkcentrales met de CityPop te verbinden kunnen flink wat warmte verdragen. De extreme hitte van vorige week hadden wij echter nog niet meegemaakt.

Airco grafiek in een wijkcentrale

Reggefiber to the rescue

Gelukkig kan Reggefiber op afstand zien hoe goed een airco werkt. En wij meten de temperatuur van onze apparatuur in de wijkcentrales. Als het misloopt zijn twee partijen dus snel op de hoogte.

Wij melden het natuurlijk altijd als we de temperatuur zien oplopen. Of als een van onze monteurs in de wijkcentrale een defecte airco aantreft.

Op dat moment moet Reggefiber de airco herstellen. Wij kunnen dat niet zelf. Gelukkig gaat dat in de regel best goed. Het komt slechts sporadisch voor dat een wijkcentrale meer dan een dag zonder voldoende koeling zit.

Niet alleen de warmte, maar ook versperringen van de airco kunnen voor problemen zorgen. Zo hebben wij al meegemaakt dat lang gras de invoer van de airco verstopte. En ook vandalisme komt natuurlijk voor.

Reggefiber logo

Tot op heden is elke storing in airco’s op tijd opgelost. We hebben nog geen last gehad van uitvallende apparatuur. Onze dank en complimenten aan Reggefiber, dat tal van monteurs op de been heeft die de afgelopen dagen door het hele land airco’s hebben gerepareerd. Ook hebben zij extra airco’s geplaatst waar de bestaande niet snel te repareren viel.

We hebben geen storingen gehad bij klanten die te herleiden zijn naar het warme weer. Alle betrokken partijen hebben hun best gedaan, en alle problemen met airco’s zijn tijdig opgelost.

Category : Algemeen
Tags :