Verstap je niet aan internet via Ziggo

Aan internet via de kabel kun je jezelf aardig verstappen. Als je Ziggo mag geloven, bieden zij het snelste internet van Nederland. Wij zijn groot voorstander van snel internet. Sterker nog: als een andere partij sneller internet verkoopt dan wij, juichen wij dat alleen maar toe. Maar is de claim van Ziggo wel helemaal waar?

De reclame

Op televisie stelt Ziggo dat zij “het snelste internet” leveren. Ze halen trots Max Verstappen erbij omdat hij niet alleen snelheidsrecords breekt in de Formule1, hij is ook nog te zien op de nieuwe zender ‘Ziggo Sport’. Een uitgekiende campagne, maar klopt hij wel helemaal?


Ziggo – Overstappen Weken TVC op Vimeo.

Vergelijk zelf

Tweak biedt al twee jaar glasvezel met 1000 Mbit upload en download. Dat kan sinds januari 2015 zelfs voor maar €40 per maand. De snelheid van internetverbindingen wordt uitgedrukt in megabits per seconden, ook wel Mbit. Daarvoor geldt: hoe meer hoe beter.

Om écht de snelste te zijn zou Ziggo dus verbindingen met meer dan 1000 Mbit moeten leveren. Maar dat kan helemaal niet, want Ziggo levert via de ouderwetse COAX-kabel. Daarom is de maximale snelheid vooralsnog 200 Mbit download en 20 Mbit upload *.

Een greep uit het aanbod:

Tweak Breedband Arnhem,
Netrebel,
Angie
Ziggo
Techniek Glasvezel Glasvezel COAX-kabel
Maximale download 1000 Mbit 1000 Mbit 200 Mbit
Maximale upload 1000 Mbit 1000 Mbit 20 Mbit
Gemiddelde ping 2 tot 4 ms 2 tot 4 ms 7 tot 12 ms

* Zakelijke abonnementen gaan tot 500 Mbit / 50 Mbit. Nog steeds fors minder dan 1000 om 1000 Mbit.

Misleidend?

In de reclame zegt Ziggo zelfs ‘3x sneller’ internet te bieden. Als je aan het eind van de commercial héél goed kijkt naar de kleine lettertjes, dan lees je dat zij bedoelen: “sneller dan de gemiddelde (A)DSL verbinding in Nederland”. De uitleg is zo kort in beeld, dat wij ons durven af te vragen of het je wel is opgevallen. En waarom wordt kabel vergeleken met (A)DSL? In bijna een derde van het land ligt al glasvezel!

Misschien vindt je bovenstaande reclame bij nader inzien wel misleidend. Daar kunnen wij ons iets bij voorstellen. Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse consument goed geïnformeerd kan beslissen voor welke internetprovider zij kiezen. De claim dat Ziggo “het snelste internet” levert draagt daar volgens ons niet aan bij.

Mocht je Ziggo erop willen wijzen dat er toch echt providers zijn met sneller internet, dan kun je natuurlijk contact met ze opnemen. Ook is het mogelijk om als consument een klacht in te dienen bij de Stichting Reclame Code.

Wij zullen ons als vanouds blijven concentreren op het uitrollen van glasvezel; de enige manier om écht het snelste internet van Nederland te leveren.

Zelf je snelheid testen? Als klant van Tweak met 1000 Mbit heb je wat om trots op te zijn! Dat kan bijvoorbeeld op speedtest.net. Met de resultaten kun je bijvoorbeeld opscheppen op Facebook of Twitter.

Category : Algemeen
Tags :