1000 mbit

Een miljoen huishoudens op glasvezel, maar snelheid blijft achter

Onlangs lazen wij in Telecompaper dat het aantal abonnementen op glasvezel is opgelopen tot boven de 1 miljoen. Dat is een hele mooie mijlpaal, en wij zijn trots op onze bijdrage aan deze mooie markt. Het valt ons wel op dat de snelheden voor klanten nog te wensen overlaten. En dat terwijl glasvezel zoveel sneller aan kan.

Het merendeel van de gebruikers die een verbinding hebben via glasvezel, heeft een snelheid van minder dan 100 Mbit. Dat is een stuk minder dan de 1000 Mbit waar steeds meer klanten bij Tweak van kunnen genieten. Dat vinden wij gek, want glasvezel kan die hogere snelheid makkelijk aan.

De ontwikkeling van de snelheid van FTTH blijft achter bij die van kabel. Weliswaar is op FTTH 500/500 of 1000/1000 Mbps leverbaar, maar in de markt spelen die producten een kleinere rol. De grootste groep van particuliere huishoudens op glasvezel zit in de categorie 30-100 Mbps, een snelheid die aanbieders van VDSL2 en kabel ook kunnen leveren. ACM telt 497.000 aansluitingen in de categorie 30-100 Mbps, tegen 373.000 met meer dan 100 Mbps.

Wij vinden het zonde dat zoveel gebruikers nog geen beschikking kunnen hebben over een verbinding met een snelheid die écht glasvezel waardig is. Daarom blijven wij werken aan uitbreiding van ons netwerk. Op dit moment zijn wij druk in gesprek met enkele initiatieven om ons 1000 Mbit levergebied te vergroten.

Category : Algemeen
Tags :