Sparql netwerkdiagram correct met switch

De Sparql Box aansluiten zonder haperingen

Er zijn veel manieren om je thuisnetwerk vorm te geven. Het leuke van een Tweak-verbinding is dat wij dat alleen maar toejuichen. Het loont de moeite om goed over je netwerk na te denken. In de ene opstelling functioneert de Sparql Box namelijk beter dan de andere.

Bij verbindingen met een Sparql Box is het belangrijk dat verschillende apparaten elkaar niet storen. We hebben het technisch ontwerp zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Er is geen onderscheid in verschillende netwerkpoorten op de router. Je kunt dus je PC, NAS, Playstation en Sparql Box op dezelfde poorten aansluiten. Ook is het mogelijk om een switch te gebruiken. Zelfs als je verschillende apparaten door elkaar heen aansluit.

Toch bestaan er apparaten die niet lekker samenwerken als zij samen op één switch worden aangesloten. Dat heeft te maken met de multicast-signalen die nodig zijn voor televisiekijken. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat sommige on-board netwerkkaarten voor hapering zorgen. Op verschillende moederborden zit een netwerkkaart die het functioneren van een Sparql Box onmogelijk maken.

Goed aangesloten: elke Sparql Box zonder switch

Het makkelijkst is om een Sparql Box altijd direct aan te sluiten op de router. Op het moment van schrijven gebruiken wij de Zyxel VMG8423. In de toekomst zou dat natuurlijk een ander model kunnen worden.

Sparql Box in netwerkdiagram correct zonder switch

Goed aangesloten: elke Sparql Box op één switch

Omdat er maar vier netwerkpoorten op je router zitten kan het zijn dat er niet genoeg poorten zijn voor elke Sparql Box. In dat geval kun je gerust een switch gebruiken. Het is dan wel aan te raden om aan deze switch alléén Sparql Boxen aan te sluiten.

Sparql Box in netwerkdiagram correct met switch

Fout aangesloten: Sparql Box en PC samen op een switch

Ook kunnen verschillende apparaten door elkaar op dezelfde switch aangesloten worden. De kans bestaat dat alles dan naar behoren werkt. Een PC en een Sparql Box zouden bijvoorbeeld op dezelfde switch mogen zitten. Toch is het voor de stabiliteit van de Sparql Box verstandig om niet voor deze opstelling te kiezen.

Sparql Box in netwerkdiagram fout met switch