1000 Mbit Leeuwarden

Waarom is Leeuwarden de volgende stad met 1000 Mbit?

Onlangs kondigden we aan dat Leeuwarden de volgende stad is waar we 1000 Mbit aan gaan bieden. Hoe komen we nou bij de keuze om dit juist in Leeuwarden te doen? Hieronder geven we een kijkje in de keuken van een dergelijke beslissing, en geven we aan waar Leeuwarden voor ons gunstig uitpakte ten opzichte van andere steden.

Als je een stad aan wil sluiten op glasvezel krijg je al snel te maken met Reggefiber. Deze naam heb je waarschijnlijk al veel vaker gehoord als je thuis de mogelijkheid hebt internet af te nemen via glasvezel. Wat Tweak uniek maakt ten opzichte van veel andere glasvezelproviders is dat wij zélf apparatuur ophangen in wijkcentrales van Reggefiber. Daar waar veel andere providers hun verbindingen inkopen bij KPN.

Wat kost dat nou?

Om zelf ‘operator’ te zijn in een glasvezelgebied heb je grofweg drie dingen nodig. Om te beginnen moet je een verbinding richting de stad hebben. Dat noemen we een ‘backhaul‘. Die backhaul moet een glasvezel zijn naar elk van de ‘city pop’s’ in de gekozen stad. En dat dubbel, want als er één verbinding onverhoopt uitvalt kan de andere het over nemen. Zo’n backhaul kun je zelf in de grond laten graven. Daarvoor heb je vergunningen en graafmachines nodig. Of je kunt een al bestaande kabel huren via een professionele glasvezelpartij. Meestal is dat de meest betaalbare optie.

Na verloop van tijd zul je als glasvezelprovider een netwerk van eigen backhauls van stad naar stad opbouwen. De afstand van een nieuwe stad gecombineerd met het aantal city pop’s in de stad bepaalt de prijs. Het is een ware puzzel om een nieuw stuk backhaul in te kopen en afhankelijk van vele factoren kunnen deze kosten oplopen van honderden tot enkele tienduizenden Euro’s. Backhaul is vaak het meest kostbare onderdeel en de reden dat we uiteindelijk een stad wel of niet aansluiten op ons netwerk.

Netwerkapparatuur

De glasvezels die je huis in komen zijn van nature ‘donker’. Er gaat nog geen licht doorheen en er is dus nog geen signaal. In vaktermen worden dat ook wel ‘dark fibers’ genoemd. Dit zijn vezeltjes waar een berg informatie doorheen kan, als ze door een operator worden belicht. De apparatuur die je daar voor nodig hebt doet een beetje denken aan een eenvoudige huis- tuin en keuken-switch. Een verdeelkast met meerdere poorten om lasers in te steken. ‘Prikken’ als je onze monteurs mag geloven.

Apparatuur is in alle steden gelijk en daarom nagenoeg even duur. Alleen het aantal wijkcentrales heeft invloed op de kosten die wij per stad moeten maken. Om een keuze te maken uit een aantal steden die wij in potentie aan kunnen sluiten heeft apparatuur dus een beperkte impact.

Dekking

Als laatste factor om rekening mee te houden kijken wij hoeveel klanten wij al hebben aangesloten in onze stad naar keuze. Als je zelf operator bent betaal je een berg vaste lasten per stad. Die vaste lasten kun je verdelen over alle klanten die je weet aan te sluiten. Hoe meer klanten, hoe beter die verdeling. Een stad waar al zoveel mensen klant zijn, en dus geloven wat wij geloven, is een extra aantrekkelijke stad.

Category : Algemeen
Tags :