Leeuwarden: hoe onze monteurs de wijkcentrales aansluiten

Vanaf 1 juli kunnen klanten in Leeuwarden gebruik maken van glasvezel-verbindingen tot 1000 Mbit. Om dat te kunnen leveren moet er een boel gebeuren. 

Daarom gebruiken monteur Jan en netwerk engineer Lars de maanden mei en juni om ons netwerk uit te rollen. Daarvoor moeten alle wijkcentrales (area pops) en de stadscentrales (city pops) van Leeuwarden worden voorzien van onze apparatuur en bekabeling. Dat is een flink karwei. In deze blog geven we je een kijkje in de keuken.

In een eerder blog legden wij uit hoe glasvezel werkt. Je moet per stad een aantal city pops aansluiten, die elk weer meerdere area pops bedient. In elke area pop en city pop van de stad komt dus apparatuur, patch-panelen en bekabeling van ons te hangen.

Voor Leeuwarden zijn dat 21 wijkcentrales, waarvan 3 city pops.

Leeuwarden Pop Slimme Router
Een centrale switch in de city pop

 

Een beetje huis-tuin-en-keuken netwerk bevat al snel een switch. Een switch kun je zien als een soort van kruispunt in een netwerk. We hangen in iedere area pop minstens 1 switch op.

Iedere switch in een area pop is met minstens twee verbindingen aangesloten op zijn grotere broer in de city pop. De twee verbindingen lopen via een andere route naar de city pop.

Mocht onverhoopt een van de twee verbindingen stuk gaan dan gaat het verkeer automatisch over de andere route naar de city pop. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als een slecht geïnformeerde graafmachine iets te enthousiast de grond in gaat.

In de city pop hangt een grotere switch. De city pop is via een ring aangesloten op onze backhaul. En deze backhaul is weer via een grote ring aansloten op ons core-netwerk in Amsterdam en Almere. Zo kan het verkeer altijd via een route vanaf een area pop naar ons hoofd-netwerk mocht er een glasvezelbreuk zijn.

Leeuwarden Pop Switch
Switches in de area pop

 

Op het moment dat je een switch voor het eerst aansluit zitten er nog geen lasers in. Deze lasers zijn noodzakelijk om het lichtsignaal op de glasvezel te zetten. Door niet vanaf dag 1 alle mogelijke lasers te plaatsen hebben wij de mogelijkheid pas te investeren in deze kostbare lasers op het moment dat een klant daadwerkelijk een verbinding bij ons afneemt.

Leeuwarden Pop Optical Distribution Frame
Een lade van het ‘Optical Distribution Frame’

 

Binnen de wijkcentrale is het zaak dat we van de switch naar het aansluitpunt per huishouden komen. Dat doen we met het ‘optical distribution frame’.

Onze monteurs leggen in elke centrale alvast kabels van onze switch naar elk zogenaamde ‘patchpaneel’. In dat patchpaneel zijn alle aangesloten huishoudens vertegenwoordigd en kan de glasvezel aangesloten worden.

Het ophangen van de apparatuur kost in totaal ongeveer 3 dagen. Daar komen nog ongeveer 5 dagen bij voor het plaatsen van de interne bekabeling. Binnen de gezamenlijke wijkcentrales van Leeuwarden leggen wij in totaal ongeveer 21.319 meter glavezelkabel.

Dat is meer dan 21 kilometer.

Om je onderweg goed wakker te houden heb je natuurlijk voldoende koffie nodig!
Om je onderweg goed wakker te houden heb je natuurlijk voldoende koffie nodig!

 

Als we later deze maand klaar zijn met het aansluiten van de wijkcentrales kunnen we bijna gaan leveren. Op het moment van schrijven wachten we nog op de aansluitingen van city pops, de zogenaamde ‘backhaul’.

Dat is dan ook de rode draad door een dergelijk project heen. Omdat we een boel apparatuur nodig hebben zijn het vooral de levertijden die bepalen hoe snel we een stad uit kunnen rollen. Zodra alle apparatuur, bekabeling en backhaul geleverd is kunnen wij vaak binnen drie weken klaar zijn.

Nadat de wijkcentrales aangesloten zijn op ons netwerk rest slechts een stuk configuratie. Het is handig die configuratie pas te doen als de definitieve fysieke situatie is afgerond.

Category : Algemeen
Tags :