Tweak en KPN - David vs Goliath

Het afgelopen anderhalf jaar van Tweak

Een klein internetbedrijf leiden is soms net of je de hoofdrol hebt in Game of Thrones. Verschillende grote families doen er alles aan om de macht te grijpen in Westeros. En als lid van de familie Stark doe jij je uiterste best om je rechtmatige plekje tussen die families te veroveren. Vervang de families in dit verhaal door grote internetpartijen, Westeros door Nederland en Stark door Tweak en je hebt een idee van onze situatie.

Verder zonder iTV

Een korte samenvatting van onze recente geschiedenis. Al sinds 2009 levert Tweak glasvezel. Daarnaast leverde Tweak televisie van Glashart Media en iTV van KPN. Beiden waren zogenaamde ‘agentuurschappen’. Een agentuurschap is een constructie waarbij je zelf geen TV-pakket hebt, maar het pakket van een andere partij namens hen verkoopt.

Toen KPN in 2011 Glashart Media overnam verkocht Tweak voortaan dus eigenlijk twee KPN-pakketten. Daarnaast kocht KPN dat jaar de onafhankelijke providers Concepts, Edutel, Lijbrandt en XMS op. Inmiddels weten we dat deze providers op den duur zouden worden ingelijfd door KPN-dochter Telfort.

In april 2013 geeft KPN aan dat het agentschap voor KPN iTV vanaf september stopt. Alleen als we ons internet- en telefonieproduct technisch door KPN laten regelen kunnen we gebruik blijven maken van KPN iTV. Dat zou van Tweak eigenlijk niet meer dan een dealer maken. Een partij die wel marketing doet, maar technisch de boel niet zelf in handen heeft.

Dat zit niet in ons bloed: Tweak wil onafhankelijk en innovatief kunnen zijn en klanten het beste kunnen bieden.

Onderhandelen voor ademruimte

De mededeling van KPN betekende voor ons dat we niet anders konden dan zelf televisieprovider worden. De deadline van KPN gaf ons ongeveer een half jaar om die provider van de grond af aan op te bouwen. Niet te doen, zeker voor ons als klein bedrijf.

Dus hebben we tot en met eind januari 2014 met KPN onderhandeld over de uiteindelijke deal. Stiekem was Tweak al in 2013 voorbereidingen aan het treffen om het bedrijf aan te passen. De onderhandelingen met KPN gaven ons extra ademruimte. Uiteindelijk werd de deal met KPN zo, dat we per 1 juli 2014 een nieuwe situatie moesten hebben.

Doorwerken, maar dat zou lukken.

Want in december 2013 hakten we de knoop al door. We wisten hoe we ons platform gingen bouwen, welke hardware we daarvoor nodig hadden en waren al een eind op weg met het onderhandelen van uitzend-rechten.

Een eigen glasvezelnetwerk

Onder water betekende de wijziging van televisieprovider ook dat we het netwerk aan moesten passen. Alle bestaande abonnees moesten worden overgezet op een ander netwerk van KPN. Dat netwerk staat beter bekend als KPN WBA. We wilden een duidelijk statement maken dat we toch echt een onafhankelijke provider zijn. Daarom besloten we ook een eigen glasvezelnetwerk uit te rollen.

Dat betekent dat we gedurende 2014 in twee steden, Almere en Enschede, zelf apparatuur in alle wijkcentrales hebben opgehangen. En als je dan toch bezig bent kun je net zo goed verbindingen tot 1000 Mbit uitrollen. Over dat project later meer in een andere post.

Tweak introduceert Sparql

April 2014: Na bijna een jaar buffelen presenteren we de jongste TV-aanbieder van Nederland. Tegelijkertijd lanceren we onze vernieuwde website en internet met gigabitsnelheid. De eerste stappen waren gezet en we konden niet meer terug.

Ondanks al het harde werken, waren we vlak voor de deadline nog niet helemaal klaar. Belangrijke features ontbraken nog en we moesten nog het een en ander ’tweaken’ aan de stabiliteit van Sparql. Dat merken we als in juni de eerste klanten overgaan op Sparql. Het regent telefoontjes op de servicedesk. De inhoud is afwisselend positief en kritisch.

Inmiddels draait zowel Sparql als ons eigen netwerk stabiel. Maar we zijn nog lang niet klaar. Nu versie ‘1.0’ af is en we zelf de touwtjes in handen hebben ligt er een mooie toekomst voor ons. Een toekomst waarin we meer dan ooit technisch innovatief kunnen zijn.

Category : Algemeen
Tags :