Op het moment dat je een verbinding afsluit met een snelheid van 1000 Mbit, wil je die snelheid graag meten. Haal je alle Mbits eruit die erin zitten? Je hoopt natuurlijk, als je een speedtest doet, dat de uitkomst ook 1000 Mbit is. Wij leggen je uit waarom je dat in de praktijk vaak nét niet haalt.
1000 Mbit op de internetsnelweg
De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het in de praktijk lastig om netto 1000 Mbit te halen. De snelheid die je meet is afhankelijk van vele factoren. Om vanaf de bron naar jouw computer te komen, moet een internet-signaal grofweg de volgende route over de internet snelweg afleggen.
Bronserver: de server van de website of dienst die je gebruikt. Servers hebben steeds vaker 1000 Mbit tot hun beschikking. Internetverkeer is echter kostbaar en dus verdelen servers hun capaciteit over zo veel mogelijk klanten. Er is niet altijd 1000 Mbit per gebruiker begroot.
Bron-netwerk: elke server bevindt zich in een netwerk. Internet is een soort spinnenweb van landen en knooppunten. Onderweg komt een signaal vele tussenverbindingen tegen. Zeker als het signaal van ver moet komen neemt de kans toe dat er een verbinding van minder dan 1000 Mbit tussenzit. Of dat een bepaalde verbinding het op dat moment heel druk had.
Tweak-netwerk: ons eigen netwerk. Hier zijn wij heer en meester. Ons hele netwerk is van begin tot eind opgezet om 1000 Mbit per klant aan te kunnen. Het moet extreem druk worden wil zich hier ergens een blokkade optreden. Dat hebben wij tot op heden nooit meegemaakt.
Wijkcentrale: elke wijkcentrale heeft meer dan voldoende capaciteit. Dat betekent dat op elk moment tientallen klanten hun volledige verbinding maximaal kunnen belasten. Mocht een wijkcentrale toch uit zijn capaciteit lopen, dan hebben wij ruime mogelijkheden de capaciteit te verhogen.
De glasvezel naar jouw huis: elke klant krijgt een 1000 Mbit ‘laser’ tot zijn beschikking. Zelfs als je maar een abonnement van 50 Mbit hebt. Dat betekent dat wij overal dezelfde apparatuur kunnen gebruiken, en dat bespaart kosten. Apparatuur die aan de glasvezel wordt aangesloten is altijd in staat 1000 Mbit af te handelen.
Glasvezelmodem: in veel gevallen is dat een Genexis-modem. Dit apparaat kan exact 1000 Mbit aan. Binnen het glasvezelmodem wordt het signaal van de glasvezel omgezet naar een ‘normale’ netwerkkabel. Daardoor is er geen processor die kan worden overbelast.
Router: wij gebruiken standaard een Zyxel-router. Hoewel dit apparaat alleen maar poorten heeft van 1000 Mbit moet al het internetverkeer door de processor van dit apparaat worden afgehandeld. Hierdoor kan het bij meerdere verkeersstromen tegelijk te druk worden voor de processor.
1000 Mbit in het Huishouden
Wanneer het signaal je huis heeft bereikt wordt het interessant. Vanaf hier is de kans op snelheidsbeperkende factoren het grootst. Om maar met de deur in huis te vallen: via WiFi kun je nooit 1000 Mbit halen. We gaan er in onderstaande uitleg dan ook van uit dat we altijd een bekabelde verbinding gebruiken.
Via WiFi kun je nooit 1000 Mbit snelheid halen.
Intern netwerk: voor de maximale snelheid kun je het best je computer met een kabel direct verbinden aan de router. Veel netwerkswitches, vooral de goedkopere, kunnen 1000 Mbit niet goed aan. Ook al staat er op de doos dat dit wel moet lukken.
Netwerkkaart: er zijn vele soorten netwerkkaarten. Het duurdere type heeft een eigen processor aan boord die verkeer afhandelt. Verwerkt en wel wordt het verkeer doorgestuurd naar de hoofdprocessor. Goedkopere kaarten vangen het verkeer alleen maar op en sturen het onverwerkt door naar de processor.
Processor: de ontvangen data wordt opgevangen door de processor, en nu is het tijd iets met deze data te doen. De snelheid hangt dus af van hoe druk jouw computer het heeft om dit verkeer te verwerken. Ook de capaciteit van de processor speelt een rol. Veel snelheidstests maken gebruik van de Flash plugin. Deze plugin gebruikt veel processorkracht.
Harde schijf: je computer zet alle data eerst in het werkgeheugen om alles zo snel mogelijk binnen te halen. Als het werkgeheugen vol zit dan moet je een snelle harde schijf hebben om het snel genoeg weg te kunnen schrijven.
Netto vs. Bruto snelheid
Alle informatie op internet wordt verstuurd in machinetaal. Computers communiceren onderling in pakketjes data die zowel informatie over adressering als daadwerkelijke inhoud bevatten. Die inhoud is de pagina die je wil zien, het Youtube-filmpje dat je wil kijken of die email die net binnenkomt.
Hoewel je verbinding best 1000 Mbit kan ontvangen en versturen, zit daar dus ook een boel adressering bij. Ter vergelijking: als een brief 12 gram weegt dan kan het A4’tje met de informatie 6 gram wegen waar de envelop het overige gewicht voor zijn rekening neemt.
Bij gemiddeld gebruik zal voor internet enkele procenten van de data gebruikt worden voor adressering. Een betere score dan normale brieven, maar er blijft altijd sprake van een licht verlies. De meeste snelheidstests, zoals de Speedtest van Ookla, meten alleen de netto snelheid. Van de ‘bruto’ 1000 Mbit hou je ‘netto’ vaak tussen de 930 en de 960 Mbit over.
Overigens heeft Tweak ook een eigen server, speciaal voor het doen van een snelheidstest. Het is altijd verstandig meerdere tests te doen.
Conclusie
Het meten van 1000 Mbit is helaas bijzonder lastig. Bruto zal de 1000 Mbit met goede hardware prima haalbaar zijn. Specifieke tests op hardware-niveau zullen op die manier best 1000 Mbit kunnen meten. Daar moet je voor een netto resultaat dan een stuk adressering van aftrekken om bruikbare data over te houden.
De meeste meetmethodes gaan uit van de netto data die overblijft. Op de teller zal dan ook vaak geen ‘1000 Mbit’ te lezen staan. Wel kun je zelf invloed uitoefenen op het behalen van het hoogst mogelijke resultaat. Let daarop bij bovengenoemde factoren en je zult topsnelheden bereiken!
Wil je zelf ook een verbinding met 1000 Mbit? Bekijk ons Glasvezel Productoverzicht en doe de postcodecheck!
Dat je via WiFi geen Gigabit kunt halen ligt er waarschijnlijk aan dat jullie meegeleverde WiFi router “Zyxel VMG8324-B10A” helemaal geen 802.11ac ondersteunt waarmee 1Gbps (en zelfs 1,3 Gbps) haalbaar wordt via WiFi.
Daar heb je helemaal gelijk in. Sterker nog: het theoretische maximum van 802.11ac ligt richting de 7 Gbps. We kijken natuurlijk naar mogelijkheden voor een upgrade. Tot op heden is die niet economisch of praktisch.
Ja heel leuk, maar denk maar niet dat dat iets anders is dan de marketingsnelheid, hou daar rekening mee. Hoger dan 1Gbit haal ik niet, en dat is als ik vlak naast het accesspoint zit, 5 meter verder zakt het al naar 500Mbit. De hogere draadloze snelheid stijgt wel als je naar een snellere variant stapt, maar ga er nooit van uit dat het een snelheid is die je ten alle tijde op welke afstand dan ook haalt, dat gebeurt namelijk niet. Een stabiele en hoge snelheid? De kabel.
Komt de 1000Mbit ook naar Hilversum?
Kans is klein, maar dacht vraag het toch even.
Het is onze ultieme wens om op een dag álle steden met glasvezel op ons netwerk aan te sluiten. Maar dat is bijzonder kostbaar. Dus we doen het stad voor stad en dorp voor dorp. Op het moment dat wij besluiten een stad aan te sluiten zullen wij dat aankondigen. Het is op dit moment niet te zeggen wat de volgende stad wordt. Dat weten wij zelf nog niet :).
Nuttig zo’n uitgebreide uitleg. Bedankt ,dat maakt het wat duidelijker.
Echter ,ik heb een snelle nieuwe pc ,bekabelde verbinding (Zyxel), maar heb nog nooit hoger dan 185Mbit/s download/150upload gehaald. Via welke speedtest dan ook , Almere. Ik kan er mee leven ,snel genoeg voor die prijs en storingsvrij. Maar de beloftes zijn te mooi.
Leuk om te horen dat het bevalt! De kans is toch groot dat het iets met apparatuur en kabels te maken heeft. Als je echt het onderste uit de kan wil halen is het misschien een idee uit te sluiten waar de vertraging zit. Dat kan bijvoorbeeld door een voor een zaken te vervangen. Ligt het aan de bekabeling? Gaat het met een kortere kabel beter? Krijgt een andere computer of laptop hogere snelheid? Vaak kom je er met wat vallen en opstaan wel achter wat je eventueel kunt verbeteren.
Bedankt @Randal .
Vandaag geupgrade naar Windows 10 (van 8.1) en gebruik nu Microsoft Edge als browser en nu na verschillende speedtests :
Ping 3 ms / Download net boven de 300 mbps EN Upload telkens rond de 950 mbps ? Had het liever andersom.
Bij GoogleChrome is ie nog steeds traag, dwz rond de 200/140 mbps en die gebruik ik dus niet meer (vorige versie IE was ook traag).
Kabel is 10 mtr lang van meterkast naar boven (drive inwoning).
Maar is nu weer een stuk sneller.
gr.
[…] goede vergelijking die Tweak ook maakt voor deze ‘netto’ en ‘brutosnelheid’: als een brief 12 gram weegt, dan kan het […]
welke snelheid is bij een 1Gbit verbinding via wifi haalbaar met de huidige apparatuur ?
De Fritzbox 5490 heeft een theoretische maximumsnelheid van 1300 Mbit via Wifi AC.
https://www.tweak.nl/glasvezel/apparatuur.html
Ik ben erg tevreden over mijn 1000Mbit abo. Ik moet zeggen dat ik dit meestal ook daadwerkelijk haal.
[…] zijn écht hoge snelheden van 1000 Mbit, of een Gigabit, alleen mogelijk via […]